Συνέντευξη Χ.Κατάκη στο Ε της Ελευθεροτυπίας

Συνέντευξη στην Αφροδίτη Πολίτη    

«Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί».  Ο διάσημος στίχος δεν θα  μπορούσε να βρει καλύτερη εφαρμογή από τις αρχές της συστημικής ψυχοθεραπείας, που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούμε να δούμε ένα σύμπτωμα που εκδηλώνει το άτομο ξεχωριστά από το σύστημα μέσα στο οποίο το άτομο αυτό εντάσσεται.

Η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Χάρις Κατάκη υπηρετεί έμπρακτα αυτές τις αρχές για περισσότερο από τρεις δεκαετίες μέσα από το ερευνητικό της  έργο, αλλά και μέσα από Εργαστήριο Διερεύνησης  Ανθρώπινων Σχέσεων,  το οποίο ίδρυσε και διευθύνει από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.  Με πολυδιαβασμένα βιβλία στο ενεργητικό της, όπως  «Οι τρεις ταυτότητες της ελληνικής οικογένειας», και έχοντας βοηθήσει και συμβουλεύσει εκατοντάδες ελληνικές οικογένειες και ζευγάρια όλα αυτά τα χρόνια, είναι η πλέον ιδανική για να μας μιλήσει για τα σκαμπανεβάσματα, τα αδιέξοδα, αλλά και τις ελπίδες της ελληνικής οικογένειας σε εποχές κρίσης όπως η σημερινή.

 

Πώς πήρατε την απόφαση να γυρίσετε στην Ελλάδα, ενώ είχατε τη δυνατότητα να φύγετε οριστικά;

«Όπως πάρα πολλοί Έλληνες, ου έφυγαν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν έτσι κι εγώ ήμουν διχασμένη. Τι με τράβηξε πίσω;  Όχι απαραίτητα η φύση και ο ήλιος.  Ωραία είναι αυτά αλλά τώρα οι αποστάσεις έχουν μικρύνει. Αυτό που μας δένει με τον τόπο είναι οι ρίζες, οι καταβολές, η αγάπη γι αυτόν τον τόπο και ότι συνεπάγεται.  Προσωπικά, αν δεν είχα ακολουθήσει έναν δρόμο που δίνει νόημα στη ζωή μου και έχει σχέση μ αυτόν τον τόπο, ίσως να μη γυρνούσα.  Το ότι ασχολήθηκα με την ελληνική οικογένεια και προσπάθησα να ωφελήσω όσο μπορώ, μέσα από τη γνώση που απέκτησα από τις εμπειρίες που έχω, τον κύκλο των ανθρώπων που έχει δημιουργηθεί γύρω μου, ο οποίος πλέον είναι πολύ μεγάλος, ειδικά μετά τα βιβλία ου έγραψα, αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο για να θέλω να είμαι εδώ».

Τι σας ενοχλεί περισσότερο στην ελληνική νοοτροπία και που θεωρείται ότι οφείλεται;

«Με ενοχλούν παγιωμένες συνήθειες που μπορεί κάποτε να ήταν λειτουργικές, αλλά σήμερα γίνονται τροχοπέδη στην πρόοδο.  Το ρουσφέτι και το μέσο ήταν κάποτε ο τρόπος που οι Έλληνες στην επαρχία και στην αγροτική Ελλάδα συνδέθηκαν με τα κέντρα αποφάσεων στην Αθήνα. Σήμερα αυτό το μοντέλο είναι δυσλειτουργικό».

Τελικά, «μαζί τα φάγαμε;» Και σε ποιο βαθμό;

«Εξαρτάται σε ποιο πλαίσιο το βάζεις.  Όλες αυτά τα blanketstatements, οι γενικόλογες δηλώσει είναι πολύ επικίνδυνες, αν δεν ορίσουμε αυστηρά τους όρους.  Για να κάνουμε μια σύγκριση με τον τομέα που γνωρίζω,   τη συστημική ψυχοθεραπεία, τα ίδια πράγματα που βλέπεις σε μια οικογένεια τα βλέπεις και σε κοινωνικό επίπεδο.  Υπάρχουν  ισομορφίες.  Όταν σε μια οικογένεια υπάρχει ένα πρόβλημα, εμείς οι συστημικοί ψυχοθεραπευτές δεν εστιάζουμε μόνο στο σύμπτωμα, αλλά σε ολόκληρο το σύστημα.  Το ίδιο ισχύει για την κοινωνία.  Οι πολιτικοί όντως  τα΄φαγαν, αλλά εμείς του ψηφίσαμε.  Όμως, δεν φταίμε μόνο για τα κακά της κοινωνίας και τα καλά της ελληνικής κοινωνίας εμείς τα κάναμε».

Πιστεύεται ότι η φαυλότητα των πολιτικών θεωρείται σύμφυτη με τη λειτουργία ης δημοκρατίας; Μήπως τότε στις «κορώνες» εναντίον αυτής της φαυλότητας ελλοχεύει κίνδυνος για την υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος;

«Γιατί να μιλήσω για τη φαυλότητα των πολιτικών και να μη μιλήσω για τη φαυλότητα των γιατρών, τη φαυλότητα των υδραυλικών……. Τη φαυλότητα των πολιτικών την έχουμε ενισχύει εμείς, με τα δικά μας χαρακτηριστικά».

Τι πρέπει να κάνουμε ατομικά και συλλογικά;  Τι μπορούμε να κάνουμε;

«Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να αναλάβουμε προσωπική ευθύνη και να αποκτήσουμε κοινωνική συνείδηση και απαίτηση.  Έχουμε έναν στενό κύκλο, “των δικών μας ανθρώπων” και πέραν τούτου όλοι οι άλλοι θεωρούνται ξένοι.  Πρέπει να διευρύνουμε αυτόν τον κύκλο.  Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο, πράγματα που είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.  Η πραγματική συλλογικότητα δεν δημιουργείται χωρίς προσωπική ευθύνη.  Ας μην ξεχνάμε ότι στις παραδοσιακές κοινωνίες όσο πιο έντονη ήταν η ιδέα της κοινότητας τόσο πιο έντονη ήταν και η προσωπική ευθύνη.  Ακόμη και το παιδί των τεσσάρων χρόνων στην παραδοσιακή  οικογένεια προσέφερε περισσότερα από όσα έπαιρνε.  Έλεγες, δηλαδή, στο τετράχρονο παιδί, «Κώστα, πήγαινε φέρε ξύλα». Αυτό συνέβαινε και μέχρι το 1960, αλλά η παραδοσιακή Ελλάδα δεν εξαφανίστηκε σε μια μέρα.  Σιγά –σιγά διαβρώθηκε, αλλά εμείς έχουμε τέτοιες ρίζες και μνήμες.  Γι αυτό μπορούμε να αλλάξουμε αρνητικές συμπεριφορές, αλλά μπορούμε να αναβιώσουμε και θετικά χαρακτηριστικά.  Ευτυχώς, έχουμε και τέτοια».

Υπάρχουν ελπιδοφόρες δυνάμεις στην χώρα;  Πώς θα ανασυνταχθούν και θα εκφραστούν;

«Επειδή λειτουργώ πολύ με μικρές ομάδες, που έρχεται κόσμος για να βοηθήσει και να βοηθηθεί, βλέπω στις μικρές κοινότητες, όχι μόνο τις θεραπευτικές, τη μικρογραφία ενός καλύτερου κόσμου.  Θεωρώ ότι σε αυτήν τη φάση θα ενισχυθούν μικρές ομάδες, καλλιτεχνικές, εθελοντικές,  όπου μέσα σε αυτές συσπειρωνόμαστε και βγάζουμε τον καλύτερό μας εαυτό.  Σε μικρό επίπεδο αναβιώνουν πολλά παραδοσιακά στοιχεία, όπως το κέρασμα, το φίλεμα, που είναι συμβολικές πράξεις και σημαίνουν “μοιράζομαι”.

Πώς θα συμβουλεύατε τους σημερινούς 20άρηδες να πορευτούν;

“Hσοφία για μένα είναι να ξεχωρίσεις τι θα πετάξεις, τι θα κρατήσεις και τι θα μεταλλάξεις. Για εμάς νομίζω το ποιο σημαντικό θετικό στοιχείο είναι το νοιάξιμο.  Εμείς σήμερα, επειδή δεν έχουμε σταθερές σχέσεις, το νοιάξιμο το κάνουμε και με ανθρώπους ου επιλέγουμε.  Εμεί κάνουμε σεμινάρια και εκδηλώσει με βάσει το “ Πάρα πέντε”, το σίριαλ του Καπουτζίδη.  Η ομάδα του “Πάρα πέντε” συνδυάζει τη διαφορετικότητα, την ανεκτικότητα, την αποδοχή και την τρυφερότητα, ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών.  Τι ένωσε αυτούς τους ανθρώπους;   Τους ένωσε το παρελθόν πολύ έμμεσα, αλλά κυρίως τους ένωσε ένας κοινός σκοπός στο εδώ  και το τώρα».

Ποια είναι η βασική ιδιαιτερότητα της ελληνικής οικογένειας;

«Βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής νοοτροπίας, το οποίο έχει διαπιστωθεί και σε διαπολιτισμικές έρευνες, είναι το πώς ορίζουμε τον “κύκλο των δικών μας” , ποιους θεωρούμε δηλαδή δικούς μας ανθρώπους.  Οι Αμερικανοί, για παράδειγμα, έδωσαν τον ορισμό του κύκλου δικών  ως  “οι άνθρωποι σαν εμένα”- απρόσωπα και γενικά.  Οι Έλληνες απάντησαν με πρόσωπα: δικοί μου άνθρωποι είναι η οικογένειά μου και οι φίλοι των φίλων μου.  Αυτό για μας είναι καθοριστικό.   Κατά τη γνώμη μου, η ευρεία οικογένεια είναι το τελευταίο οχυρό που κρατάει τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.  Ακόμα και οι μεικτές και οι μονογονεϊκές  οικογένειες είναι ενταγμένες σε ένα ευρύτερο φάσμα ευρείας οικογένειας. Ακόμα είναι πολύ σημαντικό, γιατί και τα χρισμένα ζευγάρια έχουν κάπου να ακουμπήσουν».

Πού εντοπίζετε την κρίση της οικογένειας σήμερα;

«Γράφω για την κρίση της ελληνικής οικογένειας εδώ και πολλά χρόνια. Η μεγάλη κρίση της οικογένειας ξεκίνησε όταν αφήσαμε πίσω την οικογένεια που στηρίζεται στην επιβίωση-οπότε είμαστε μαζί και για οικονομικούς λόγους-και περάσαμε στην μετα-μοντέρνα εποχή, που είμαστε μαζί για ψυχο-κοινωνικούς λόγους, για να ζεσταίνονται οι καρδούλες μας, για να το πούμε απλά.  Ενώ βρισκόμαστε ακόμα σ αυτήν τη φάση, όπου ο σκοπός της οικογένειας αλλάζει και η οικογένεια περνά από δραματικές αλλαγές, συμπίπτει και η οικονομική κρίση και η εικόνα γίνεται πιο σύνθετη.  Το πώς θα λειτουργήσει η οικονιμκή κρίση σε πρώτη φάση, δηλαδή το αν θα ωθήσει τα πράγματα προς τα εκεί που πάνε ούτως ή αλλως (δηλαδή, στο να δώσουμε σημασία στην επικοινωνία και τις συναισθηματικές επαφές), αυτό θα κριθεί.  Νομίζω ότι μπορεί η οικονομική κρίση να μας βοηθήσει να αναθεωρήσουμε βαθύτερα το ποιοι είμαστε,  πού πάμε και γιατί, άρα και ποιοι είναι οι δικοί μας άνθρωποι.  Η κρίση μπορεί  να μας συσπειρώσει, να μας φέρει πιο κοντα».

 

 

 

 

 

  

Πρόσκληση κοινωνικών δράσεων

Γέφυρες Παντού

για να περάσουμε και να ξεπεράσουμε την κρίση

 

Μαζί

 

 

Πρόσκληση

Το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων

προσκαλεί όλους τους φίλους σε ανοιχτή εκδήλωση

την Κυριακή,19 Ιουνίου 2011, στις 8:00μμ

Κονίτσης 33, Μαρούσι

 

Το Εργαστήριο σαν ζωντανός οργανισμός χτίζει σιγά-σιγά με τη συμμετοχή όλων μας τη δικιά του απάντηση στην κρίση που περνάει η χώρα, η κάθε οικογένεια και ο καθένας από εμάς.

 

Διαμορφώνουμε και ξεκινάμε μία σειρά κοινωνικών δράσεων με στόχο να κατανοήσουμε, να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε την κρίση μαζί. Το Εργαστήριο αρθρώνει λόγο στην κρίση. Τι πρέπει να κρατήσουμε, τι να πετάξουμε, τι να μεταλλάξουμε.

 

Οργανώνουμε λοιπόν αυτή την ανοιχτή συγκέντρωση για να μοιραστούμε τα σχέδια μας, τις ιδέες μας, τις σκέψεις μας, τις προτάσεις μας, για τις κοινωνικές δράσεις που ξεκινάμε.

 

Πώς θα κάνουμε την κρίση ευκαιρία για καινούργια ξεκινήματα;

 

Θέλουμε να χτίσουμε τις δράσεις μας με τις ιδέες όλων μας, διότι κανένας μας δεν είναι πιο δημιουργικός από όλους μαζί.

 

Σας περιμένουμε λοιπόν, όχι μόνους, αλλά με τις οικογένειες, τους φίλους σας και βέβαια τα παιδιά σας.Θέλουμε να δούμε παιδιά και έφηβους εκείνη τη βραδιά.

 

Έχουμε ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα για να σας ενημερώσουμε για αυτά που ήδη κάναμε, για αυτά που σκεφτήκαμε, για να βοηθήσουμε τη μεταξύ μας αλληλεπίδραση και να κάνουμε τη βραδιά ευχάριστη και δημιουργική για όλους. Θα βρεθούμε με τον τρόπο που ξέρουμε να μοιραζόμαστε εμείς οι Έλληνες, με φαγητό, με ποτό, με μουσικές, με τραγούδι, με παραμύθια για τα παιδιά, με ιδέες για τους μεγάλους.

 

Μπορείτε να φέρετε μαζί σας ένα φαγητό, ένα ποτό, ένα γλυκό.(Ότι δε μοιραστούμε μαζί, θα το μοιραστούμε με συνανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Το Εργαστήριο θα φροντίσει να μοιράσει ότι περισσέψει, όπου πρέπει).

Σας περιμένουμε.

 

Φυλάξτε το βράδυ της Κυριακής 19 Ιουνίου.

Μη ξεχάσετε να το πείτε και να φέρετε μαζί σας, τους δικούς σας ανθρώπους, τα παιδιά σας, τους φίλους σας.

 

 

Χάρις Κατάκη

 

 

Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων

Κονίτσης 33, Μαρούσι

Τηλ. 210 8063665, 210 6129290

Website: www.socialactions.wordpress.com

E-mail: socialactions2011@gmail.com

 

Ταξίδι στον Πλανήτη του Μαζί

Σεμινάριο "Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες"

Το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων

 διοργανώνει Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα

  «Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες»

Εισηγήτρια : Μπιζάνου Ντένια, ψυχολόγος –ψυχοθεραπευτής

Επιστημονική Υπεύθυνη : Κατερίνα Κοτσιρίλου, ψυχοπαιδαγωγός-ψυχοθεραπεύτρια

 

Σε αυτό το εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία) θα αναφερθούμε στους εξής τομείς:

 

1.Ιστορική αναδρομή: Από πού άρχισε ο κλάδος των Μαθησιακών Δυσκολιών – Η διαφοροποίηση από τις Μαθησιακές Δυσκολίες σε σχέση με τις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες.

 

2.Διαγνωστικά μέσα που χρησιμοποιούνται και ποια από αυτά έχουμε σταθμίσει στην Ελλάδα. Ποια είναι η χρησιμότητά τους σε σχέση με την αποκατάσταση των μαθησιακών δυσκολιών.

 

3.Ειδικές ασκήσεις, ειδικά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση αυτών των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών.

 

4.Παρουσίαση περιστατικών.

 

 • Τόπος Διεξαγωγής: Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων
 • Ημέρα/Ώρες: Έναρξη Τετάρτη 4 Μαΐου, και κάθε Τετάρτη του Μαΐου: 11, 18 και 25/5 2011, 19.00-21.00.  Σύνολο ωρών : 8
 • Κόστος συμμετοχής: 160,00€.
 • Σημείωση: Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Δηλώσεις συμμετοχής και εξόφληση μέχρι την Πέμπτη 28 Απριλίου 2011 στη Γραμματεία του Εργαστηρίου, Τηλ. 210-8063665, 210-6129290, Fax: 210-8062113, E-mail: info@ergastirio.eu

Σεμινάριο "Αφήγηση Ζωής"

 Εργαστήριο «Δημιουργικής Αφήγησης ζωής»

Πόσο γνωρίζουμε τον αφηγηματικό μας εαυτό;

«Η ζωή δεν είναι αυτή που έζησε κανείς αλλά αυτή που θυμάται και όπως τη θυμάται για να την διηγηθεί», Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές

«Πάντα γι` άλλα μιλάμε, πάντα γι` άλλους μιλάμε,

έτσι δεν πονάμε έτσι ξεχνάμε» Χάρις Αλεξίου

 

    Εκπαιδεύτρια: Κρυσταλία Πατούλη, Δημοσιογράφος - Σύμβουλος Συστημικής Προσέγγισης

    Έναρξη: Από 2 Μαΐου και κάθε Δευτέρα 20.00-22.00

    Διάρκεια: 8 δίωρες συναντήσεις (2, 9, 16, 23, 30/5/2011 και  6, 20, 27/6/2011

    Κόστος: 160 ευρώ (20 ευρώ το δίωρο)/145 ευρώ φοιτητές/130 ευρώ εκπαιδευόμενοι Εργαστηρίου

 

Στόχος:

«Οι ιστορίες μας γίνονται τόσο πολύ δικό μας κομμάτι, ώστε και εμείς δεν τις συνειδητοποιούμε, όπως το ψάρι που ανακαλύπτει το νερό τελευταίο» έχει πει ο Jerome Bruner (Αφηγηματική θεραπεία). Στόχος μας σε αυτό το σεμινάριο είναι να ανακαλύψουμε το… νερό. Ο εαυτός μας άλλωστε είναι πιθανώς το εντυπωσιακότερο έργο τέχνης που συνεχώς εξελίσσουμε και σίγουρα το πιο περίπλοκο, αφού δημιουργούμε όχι μόνο μια ιστορία για τον εαυτό μας αλλά πολλές! Σύμφωνα με τον Bruner: «Δεν υπάρχει ένας εαυτός που απλώς στέκεται εκεί έτοιμος να περιγραφεί με λέξεις, αλλά πολύ περισσότεροι. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι συνεχώς κατασκευάζουμε και ανακατασκευάζουμε τον εαυτό μας με βάση το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον – τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι για μας».

Με τη δύναμη της γραφής και κυρίως της ρεαλιστικής αφήγησης ως δημιουργικό εργαλείο αλλαγών, και στόχο τη φράση: «Να είσαι ο εαυτός σου, αν… τον ξέρεις», το εργαστήριο αυτό, θα μπορούσε να προσυπογράψει εκείνο που είπε ο Σωκράτης: «Ζωή που δεν μπορείς να την αναλύσεις, δεν αξίζει να την ζεις».

Καθώς οι λέξεις είναι το βασικό υλικό που χτίζουμε τη σχέση μας με την πραγματικότητα, ενώ συγχρόνως οι πραγματικές ιστορίες των ανθρώπων έχουν ίσως… μεγαλύτερη φαντασία από οποιαδήποτε λογοτεχνική επινόηση, η ρεαλιστική αφήγηση ζωής μπορεί να είναι απρόβλεπτα αποκαλυπτική ακόμη και στον ίδιο τον αφηγητή της και κάποιες φορές, εξίσου ενδιαφέρουσα σε ανάγνωση και από ένα αριστούργημα παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Αυτό το εργαστήρι μέσω της δημιουργικής αφήγησης ζωής, μπορεί επιλεκτικά να αυξήσει επίσης το επίπεδο της αυτογνωσίας όλων εκείνων των πιθανά κρυμμένων συγγραφικών εαυτών (εσωτερικών φωνών κατά Μ. Μπαχτίν) που ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει γράφοντας και έχει τη δύναμη ακόμη και να… αλλάξει το παρελθόν, μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία του παρόντος. Σε κάθε κύκλο του εργαστηρίου, σημαντικός στόχος της «δημιουργικής αφήγησης» εκτός από τις γνώσεις για την δύναμη της γραφής και της προφορικής αφήγησης, είναι να ανακαλυφθούν για τον συμμετέχοντα όσο περισσότερες άγνωστες πτυχές του συγγραφικού εαυτού που θα καταφέρουν να αποτελέσουν την πρόκληση για ένα… μαγικά ρεαλιστικό ταξίδι δημιουργικής γραφής.

 

Σε ποιους απευθύνεται:

σε όλους όσοι θα ήθελαν να ανακαλύψουν τη δύναμη της γραπτής και προφορικής αφήγησης ως δημιουργικό εργαλείο:

 • Αυτογνωσίας
 • Αλλαγών – μεταβάσεων
 • Προσωπικής ανάπτυξης
 • Έκφρασης
 • Δημιουργικότητας
 • Αλλά και τη συγγραφική – αφηγηματική τους δεινότητα.

Τρόπος διεξαγωγής:

 • Ασκήσεις γραπτής και προφορικής (απομαγνητοφωνημένης) αφήγησης: Ανακαλύπτοντας το πρόσωπο του συγγραφικού-αφηγηματικού μας εαυτού - ύφος, χαρακτήρας, στόχοι, στυλ γραφής, επίπεδο επίγνωσης.
 • Γνωριμία με βιβλία και συγγραφείς κυρίως no-fiction ιστοριών.
 • «Ανάγνωση» ρεαλιστικών αφηγήσεων – αυτοβιογραφιών σε όλες τις μορφές τέχνης (φωτογραφία, κινηματογράφος, θέατρο, λογοτεχνία, στιχουργική, ζωγραφική κλπ)
 • Βιωματικές ασκήσεις με στόχο την αύξηση της αυτογνωσίας και της δημιουργικότητας αλλάζοντας συνεχώς πλαίσια και οπτικές γωνίες αφήγησης.
 • Αναγνώριση των πολλών «φωνών» (βλ. Μ. Μπαχτίν) που συνυπάρχουν σε ένα γραπτό κείμενο, μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου θα διοργανώνονται λογοτεχνικές αλλά και άλλες συναντήσεις με γνωστές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, με στόχο να παρακολουθούνται προαιρετικά θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες, και γενικά πολιτιστικά δρώμενα που άπτονται στο θέμα του σεμιναρίου (αφηγήσεις ζωής) και τέλος θα οργανώνονται επισκέψεις σε προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους μέσα από το αυτοβιογραφικό τους έργο.

 

Τόπος διεξαγωγής: στην αίθουσα 301  του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Κρυσταλία Πατούλη  cpatouli@yahoo.gr, κιν. 6944203863

 

Δηλώσεις συμμετοχής έως Πέμπτη 28 Απριλίου: Στη γραμματεία του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων: τηλ.: 210-8063665,  210-6129290, fax: 210-8062113,  info@ergastirio.eu

Εικαστικό Θέατρο Κούκλας "Πράσσειν Άλογα"

Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα»

 

Ο Ζαχαροζυμωμένος

 

2-4 Φεβρουαρίου 2011 Διπλές Παραστάσεις: 11:00 & 21:00 Μικρή Σκηνή

 

Στο δύσκολο είδος που είναι το θέατρο για νέους θεατές η ομάδα «Πράσσειν Άλογα» έχει από το 1997 διαμορφώσει με επιτυχία το δικό της καλλιτεχνικό προφίλ. Εικαστικό Θέατρο Κούκλας χαρακτηρίζει τη δουλειά της η δημιουργός της ομάδας Εμμανουέλα Καποκάκη και απευθύνει τις παραστάσεις της τόσο σε ανήλικους όσο και σε ενήλικους θεατές.  Τι είναι λοιπόν αυτό που συγκινεί παιδιά και μεγάλους σ’ένα θέατρο που αφηγείται με το δικό του τρόπο παραμύθια; Hσυνάντηση επί σκηνής ηθοποιού και κούκλας παραμένει πάντα εξαιρετικά ελκυστική. Η ομάδα «Πράσσειν Άλογα» δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική των παραστάσεων. Οι κούκλες που χρησιμοποιούνται είναι φτιαγμένες από τους ίδιους. Οι παραστάσεις προσεγγίζουν τον θεατή με τρόπο διαφορετικό από το θέατρο λόγου, λειτουργώντας μέσα από την γλώσσα της εικόνας, του συμβόλου, του αρχετύπου, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα, συνδυασμό δράσης ηθοποιού και κούκλας.

Η Εμμανουέλα Κοπακάκη, με διακρίσεις, βραβεία και διεθνείς συμμετοχές στο ενεργητικό της, συνεχίζει στον Ζαχαροζυμωμένο την προσωπική της αναζήτηση πάνω στη σχέση ηθοποιού-κούκλας.  Στο έργο, που είναι βασισμένο στο παραμύθι της Μάνης «Η Ταρώ κι ο Ζαχαροζυμωμένος», σε απόδοση της Αθηνάς Μπίνιου, η ηθοποιός ενσαρκώνει την Ταρώ που πλάθει με διάφορα φαγώσιμα υλικά τον αγαπημένος της, μια κούκλα σε ανθρώπινο μέγεθος, όπως αυτή τον θέλει. Η πραγματικότητα όμως θα αποδειχθεί σκληρή για το ερωτευμένο ζευγάρι που γύρισε την πλάτη του στη συντηρητική κοινωνία του τόπου. Η Ταρώ και ο καλός της θα χωρίσουν για να ανταμώσουν ξανά μετά την περιπετειώδη περιπλάνηση αυτογνωσίας της ηρωίδας.  Σώμα και κούκλες πορεύονται πλάι-πλάι στη διάρκεια του θεατρικού ταξιδιού συμβολίζοντας σχέσεις και εκφράζοντας συναισθήματα.  Φιγούρες τρισδιάστατες, μηχανικά παιχνίδια και γαντόκουκλες ζωντανεύουν και συντροφεύουν την Ταρώ στην αναζήτηση της. Αδιάσπαστο κομμάτι της δράσης αποτελεί και το σκηνικό, καθώς μετασχηματίζεται κατά τη διάρκεια της παράστασης, αντικατοπτρίζοντας τα όνειρα, τις επιθυμίες και τους φόβους της νέας γυναίκας.  Όλα συνηγορούν στη δημιουργία μιας μαγικής ατμόσφαιρας που θέλγει και ψυχαγωγεί τον θεατή.

 

Διάρκεια παράστασης:

1 ώρα

Η παράσταση είναι βασισμένη σε παραδοσιακό παραμύθι της Μάνης.

Καλλιτεχνική υπεύθυνος, δημιουργός και περφόρμερ: Εμμανουέλα Καποκάκη

Μουσική σύνθεση: Κώστας Μπεβεράτος

Φωτισμοί: Tάσος Παλαιορούτας

Με τη στήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών , η μάδα «Πράσσειν Άλογα» επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού.

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών: Λ.Συγγρού 107-109, Αθήνα 11745

Πληροφορίες/Εισιτήρια: 210 900 5 800, Διοίκηση: 213 0 178000, Ε-mail: info@sgt.gr, www.sgt.gr

πρόγραμμα ειδίκευσης στη συστημική συμβουλευτική (ΠΕΣΣΥ)

Το μονοετές ανώτερο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συστημική Συμβουλευτική (ΠΕΣΣΥ) θα ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο 2011 και θα υλοποιηθεί φέτος για δεύτερη φορά εμπλουτισμένο.

 

Έναρξη:Παρασκευή  4 Φεβρουαρίου 2011,  17.30-22.30 (κάθε Παρασκευή)

 Κόστος: 180,00 ευρώ μηνιαίως.

 

Ποιοι γίνονται δεκτοί στο πρόγραμμα

Το μονοετές ανώτερο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συστημική Συμβουλευτική (ΠΕΣΣΥ) απευθύνεται σε απόφοιτους του διετούς προγράμματος Δεξιότητες και Παρεμβάσεις Συστημικής Συμβουλευτικής (ΔΕΠΣΣΥ) του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων ή αντίστοιχου διετούς προγράμματος συστημικής συμβουλευτικής άλλου εκπαιδευτικού φορέα. Οι αιτήσεις αξιολογούνται κατά περίπτωση από την εκπαιδευτική επιτροπή, κρίνοντας και τα υπόλοιπα προσόντα, ενώ ο υποψήφιοι αξιολογούνται και μέσω συνέντευξης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε δύο κατηγορίες επαγγελματιών:

Ι. Επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας(ψυχολόγοι, ψυχίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί), οι οποίοι ενδιαφέρονται να αυξήσουν τις γνώσεις τους για το συστημικό τρόπο σκέψης και τους τρόπους εφαρμογής του σε συγκεκριμένο/α πεδίο/α συμβουλευτικής με άτομα, οικογένειες και ομάδες καινα αποκτήσουν την ιδιότητα του συστημικού συμβούλου.Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και όσοι έχουν βασικές σπουδές  στο χώρο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών με την προϋπόθεση ότι εργάζονται ήδη στο χώρο της ψυχικής υγείας ή έχουν μεταπτυχιακές σπουδές στο χώρο της ψυχικής υγείας.

ΙΙ.Εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτές, επιμελητές ανηλίκων και άλλοι νομικοί που ασχολούνται με οικογενειακά θέματα, καθώς και διαχειριστές ανθρώπινων πόρων (human resource managers), οι οποίοι ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις γνώσεις που έχουν ήδη αποκτήσει στις συμβουλευτικές δεξιότητες και παρεμβάσεις ώστε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικοί στο χώρο εργασίας τους.

Περιεχόμενο

Το πρόγραμμα ειδίκευσης περιλαμβάνει τους ακόλουθους τομείς :

 1. Εποπτεία επαγγέλματος
 2. Πρακτική άσκηση με ζωντανή εποπτεία
 3. Εισηγήσεις και βιωματικές ασκήσεις σε εξειδικευμένα θέματα συμβουλευτικής (θα ανακοινωθούν εγκαίρως) 
 4. Συγγραφή διπλωματικής εργασίας (παρουσίαση περίπτωσης)
 5. Προσωπική (ομαδική) ψυχοθεραπεία συστημικού τύπου (ελάχιστος αριθμός 200 ώρες).

 

Απονομή Πιστοποιητικού

Όσοι ολοκληρώσουν ικανοποιητικά το πρόγραμμα δικαιούνται την απονομή πιστοποιητικού ολοκλήρωσης Προγράμματος Ειδίκευσης στη Συστημική Συμβουλευτική (ΠΕΣΣΥ).

  

Για οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλώ επικοινωνήστε με τη γραμματεία του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, 210-8063665, 210-6129290,

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-21.00 

νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα marte meo practiotioner

Έναρξη για το 2011

Αθήνα 26-27 Φεβρουαρίου, Θεσσαλονίκη 19-20 Μαρτίου, Ηράκλειο 12-13 Φεβρουαρίου

 

Το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων σε συνεργασία με την Marte Meo Hellas ανακοινώνουν τη διεξαγωγή του δεύτερου εκπαιδευτικού προγράμματος “Marte Meo Practitioner”στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες αλλά και ειδικευόμενους Ψυχολόγους, Ψυχοθεραπευτές, Συμβούλους Ψυχικής Υγείας, Λογοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς και Εκπαιδευτικούς που θέλουν να εμπλουτίσουν τις παρεμβάσεις τους με μια τεχνική ανάπτυξης δεξιοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας.  Το Marte Meo, ως ένα πρακτικό εργαλείο, επιφέρει άμεσα αποτελέσματα και στα χέρια του ειδικού αποτελεί ένα μικροσκόπιο στην ανθρώπινη επαφή.  Η σαφής μεθοδολογία, η εφαρμογή του στις απλές στιγμές της καθημερινότητας και η έμφαση στη θετική επικοινωνία, καθιστούν το Marte Meo ιδιαίτερα αγαπητό, τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους θεραπευόμενους.

Η παρακολούθηση του προγράμματος οδηγεί στην απόκτηση πιστοποιημένου τίτλου “Marte Meo Practitioner”, ο οποίος χορηγείται απευθείας από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Marte Meo International.

Εκπαιδεύτρια: Μαρία Σταματάκη, Μ.Sc., Ψυχοθεραπεύτρια, Marte Meo Supervisor, Marte Meo Colleague Trainer.

Διάρκεια: έξι (6) ημέρες.  Θα πραγματοποιηθεί σε τρία Σαββατοκύριακα.

Ημερομηνίες Διεξαγωγής:

Αθήνα

Θεσσαλονίκη

Ηράκλειο Κρήτης

26-27 Φεβρουαρίου 2011

19-20 Μαρτίου 2011

12-13 Φεβρουαρίου 2011

16-17 Απριλίου 2011

14-15 Μαΐου 2011

9-10 Απριλίου2011

28-29 Μαΐου 2011

25-26 Ιουνίου 2011

4-5 Ιουνίου 2011

Ώρες:  Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακή 10:00-14:00

Τόπος Διεξαγωγής:

Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων

Ηράκλειο Κρήτης: Ξενοδοχείο Marirena, Αμμουδάρα (δίπλα στον πολυχώρο Τεχνόπολις)

Κόστος συμμετοχής: 650,00€

Περισσότερες Πληροφορίες σχετικά με το Marte Meo:

www.martemeo.gr

www.martemeo.com

Σταματάκη Μαρία: 6936-682872, 210-8053218

Δηλώσεις συμμετοχής: γραμματεία Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων τηλ.: 210-8063665, 210-6129290, fax: 210-8062113, info@ergastirio.eu

Αύγουστος 2010

Το τετραήμερο 26-27-28-29 Αυγούστου 2010 διεξήχθη στη Νάξο, στον Πύργο Μπαζαίου, βιωματικό σεμινάριο διάρκειας δεκαέξι (16) ωρών με τους Χάρι Κατάκη, Στέλιο Κρασανάκη, Δημήτρη Σταυρόπουλο και Λίλυ Στυλιανούδη. Το θέμα του σεμιναρίου, το οποίο οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας "ΑΙΩΝ", ήταν Μυθοπλασίες και Γενιές - Τομές και Ανατροπές.

Dr. Daniel Siegel.

Ανακοίνωση

Μόλις κυκλοφόρησαν -στα ελληνικά προς το παρόν- τα DVDs με την Ημερίδα που διοργάνωσε το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων με προσκεκλημένο ομιλητή τον Dr. Daniel Siegel.

Ανακοίνωση Κοινωνικών Δράσεων

Είναι πλέον φανερό ότι η χώρα μας εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Επίσης, είναι κοινά αποδεκτό ότι πίσω από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τα οποία ευθύνονται για τη θέση που πήραμε μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης, κρύβονται βαθύτερα κοινωνικά προβλήματα -προβλήματα που ελλόχευαν από καιρό και τα οποία η οικονομική αυτή κρίση που μαστίζει τη χώρα μας έφερε και θα συνεχίσει να φέρνει στην επιφάνεια. Εξετάζοντας τα τεκταινόμενα από μια συστημική οπτική, γνωρίζουμε πως μέσα από προκλήσεις και αδιέξοδα, όπως αυτά που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ενεργοποιούνται μηχανισμοί που οδηγούν στην αναθεώρηση αντιλήψεων και στην ανατροπή ισορροπιών που δεν εξυπηρετούν πια τη λειτουργικότητα και την εξέλιξη του συγκεκριμένου συστήματος. Με άλλα λόγια, πιστεύουμε ότι κάτω από το έκδηλο χάος υπάρχει μια άλλη τάξη πραγμάτων που, όταν έρθει η ώρα, θα εκδηλωθεί με τη μορφή νέων δομών και νέου κύκλου διεργασιών σε ανώτερα επίπεδα οργάνωσης. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε πως η κρίση που βιώνουμε θα μπορούσε να γίνει το εφαλτήριο μιας ουσιαστικής και βαθιάς μεταμόρφωσης. Σε αυτήν την κοινωνική συγκυρία, το Εργαστήριο αρθρώνει λόγο και άποψη και προχωράει σε συγκεκριμένες ενέργειες, με στόχο τη συμβολή μας στις αναθεωρήσεις και αλλαγές που απαιτούν οι προκλήσεις των καιρών. Καλούμαστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να υλοποιήσουμε δράσεις, μέσα από την αλληλεπίδρασή μας με άλλα πλαίσια, κοινωνικούς φορείς και δίκτυα. Δηλώνουμε παρόντες στις διαδικασίες αναμόρφωσης της ελληνικής κοινωνίας και ετοιμαζόμαστε να υλοποιήσουμε ενέργειες και δράσεις, που αποβλέπουν στη διαμόρφωση μιας πιο συνειδητοποιημένης και λειτουργικής κοινωνίας. Σκοπός των δράσεών μας είναι να προσφέρουμε, σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα και ομάδες, τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε αυτές, ακολουθώντας το πνεύμα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης που επί 27 χρόνια τώρα αποτελούν τη θεμέλια λίθο του Εργαστηρίου μας.


Χάρις Κατάκη
 

Βιωματικό Σεμινάριο

Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα

"Οι Παιδικές Αναμνήσεις ως Μέσο Αυτογνωσίας"

Το Σάββατο 5 Ιουνίου 2010, 10.00-17.00
με εισηγήτρια τη Φιφή Βερβελίδου, ψυχολόγο-οικογενειακή θεραπεύτρια (ΒΛ. ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
 

Μάιος 2010

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ψυχολογίας

"Νέοι ψυχολόγοι στην ελληνική πραγματικότητα: Οι προβληματικές και η δυναμική του κλάδου"

21-23 ΜαΪου 2010 - Πανεπιστημιούπολη Γάλλου - Ρέθυμνο

Συμμετοχές Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων:

 1. Παρουσίαση της Χ. Κατάκη "Η μεταμόρφωση της ελληνικής οικογένειας: Προβληματισμοί και προκλήσεις για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας"
 2.  Παρουσίαση της Μ. Σταματάκη "Το Marte Meo ("Με τις δικές σου δυνάμεις") στη Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία"
 3. Παρουσίαση της Χ. Κατάκη "Ο ευρυγώνιος φακός της συστημικής οπτικής: Από τα μεμονωμένα φαινόμενα στην πανοραμική εικόνα του συστήματος".

http://sinedrio.gpsa.gr
 

Μάιος 2010

Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα "ΜΥΘΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ" το Σάββατο 8 Μαϊου 2010, 10.00-16.00 με την Εβίτα Ζαφειροπούλου, δραματοθεραπεύτρια - θεραπεύτρια οικογένειας  (ΒΛ. ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ)
 

Απρίλιος 2010

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο στη Συστημική Θεραπεία


Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας & Παρέμβασης σε Άτομα, Οικογένειες και Ευρύτερα Συστήματα


Η ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ: Ναρκωτικά, κακοποίηση και βία στα ανθρώπινα συστήματα


30/4 - 2/5/2010, Άγ. Ιωάννης-Κνωσός, Ηράκλειο Κρήτης

www.mitos.com.gr/conferences/sistimiki2010/


Συμμετοχή Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων:

 1. Ομιλία της Χ. Κατάκη "Ο νεαρός παραβάτης της ψυχής μας: Ισομορφικοί αντικατοπτρισμοί"
 2. Εργαστήριο με τη Χ. Κατάκη "Το παράδοξο παραμύθι του "Στο Παραπέντε": Αποκρυπτογραφώντας τα τηλεοπτικά μυνήματα του Γ. Καπουτζίδη"
   

Απρίλιος 2010

Την Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010, 9.00-15.30, στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου Ακαδημίας Αθηνών, το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών διοργανώνει Ημερίδα με θέμα "ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ".

Μάρτιος 2010

Με αφορμή την "Ημέρα της Γυναίκας" το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας 59 & Αθ. Διάκου)σας προσκαλεί τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010, στις 18.00, σε μια συζήτηση με κεντρικό θέμα:


"Οι πολλές όψεις της σύγχρονης γυναίκας σήμερα" με προσκεκλημένες ομιλήτριες τις Χάρη Κατάκη, πρόεδρο Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων Μιμίκα Καραλάζου, διευθύντρια προσωπικού της εταιρείας Apivita Ρίτσα Μπιζόγλη, δημοσιογράφο στη ΝΕΤ.

Μάρτιος 2010

Ένα δρώμενο … με αφορμή το «Παρά Πέντε» του Γ. Καπουτζίδη.

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, 13 Μαρτίου 2010, 10.00-14.00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο διοργανώνουν ένα δρώμενο με αφορμή την τηλεοπτική σειρά στο Παρά 5, με στόχο την ανίχνευση μηνυμάτων, συμβολισμών και συνδέσεων με την Ελληνική πραγματικότητα. Την εκδήλωση σχεδίασε μια πενταμελής ομάδα εκπαιδευόμενων του ΠΕΣΘ και συντονίζει η Χάρις Κατάκη. Με ερέθισμα σκηνές από την εν λόγω σειρά που θα προβληθούν, όσοι συμμετέχουν θα έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν σε μία δημιουργική αναζήτηση νέων προτύπων ύπαρξης και συνύπαρξης. Η αλληλεπίδραση σε μικρές ομάδες και η ενεργή συμμετοχή σε συζητήσεις και βιωματικές ασκήσεις θα οδηγήσουν στην τελική φάση της σύνθεσης.