σεμινάρια - ευρύ κοινό - Η Ελληνική Οικογένεια 30 χρόνια μετά

Η Ελληνική Οικογένεια 30 χρόνια μετά

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επετειακή Διημερίδα του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων στο πλαίσιο εορτασμού των τριάντα χρόνων λειτουργίας του, που πραγματοποιήθηκε στις 6&7 Δεκεμβρίου, στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Pierce– Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος.

Η Διημερίδα, με κεντρικό τίτλο «Η Ελληνική Οικογένεια 30 χρόνια μετά», περιλάμβανε ομιλίες, μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις και βιωματικά εργαστήρια. Κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι θεραπευτές, αλλά και διακεκριμένοι εκπρόσωποι ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών έδωσαν τη δική τους διάσταση και οπτική για το παρόν και μέλλον της οικογένειας και της οικογενειακής θεραπείας στο κοινό των τετρακοσίων περίπου ατόμων που κατέκλυσε το Θέατρο του Pierce– Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος.

Η πρώτη μέρα της Διημερίδας, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, περιλάμβανε τρεις επιμέρους θεματικές ενότητες.

Μέρος Α΄: Το Εργαστήριο 30 χρόνια μετά: Ένα Δίκτυο
 

Η χορωδία που άνοιξε την Διημερίδα!


Το άνοιγμα της Διημερίδας, ήταν αφιερωμένο στα τριάντα χρόνια ζωής και πλούσιας δράσης του Εργαστηρίου. Εκπρόσωποι σημαντικών φορέων στενά συνδεδεμένων με το έργο του Εργαστηρίου ήταν εκεί και χαιρέτισαν την εκδήλωση. Συγκεκριμένα, ο Μάξιμος Βασιλείου, Υποδιευθυντής του Γυμνασίου Pierce–Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος, η Κυριακή Πολυχρόνη (τ. Πρόεδρος ΕuropeanFamilyTherapyAssociation-EFTA, Συνεργάτης του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου-ΑΚΜΑ), ο Πάνος Ασημάκης (Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος-ΕΕΨΕ), η Ελένη Νίνα (Γενική Γραμματέας της ΕΛΕΣΥΘ), η Μαρία Σφέτκου (Μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής), ο Δημήτρης Διαμαντής (Διευθυντής του Mητροπολιτικού Κολλεγίου Ελλάδας), η Λίλυ Στυλιανούδη (Διευθύντρια Ερευνών στο «Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας, ΚΕΕΚ»), η Κατερίνα Κασσωτάκη Μαριδάκη (Καθηγήτρια Ψυχολογίας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου), η Βέρα Μεσσήνη (πρόεδρος αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Ανθρώπινοι Άνθρωποι).
 


Το επετειακό κομμάτι των χαιρετισμών είχε έντονο συγκινησιακό χαρακτήρα και έκλεισε με κάποιους βιντεοσκοπημένους χαιρετισμούς των ηλεκτρονικών καλεσμένων της Διημερίδας και συγκεκριμένα του Mony Elkaim, του Brent Atkinson και του Nicholas Christakis που αναφέρθηκαν στη γέννηση της ψυχοθεραπείας στην Ευρώπη, στα δίκτυα, αλλά και στην προσωπική τους επαφή με το Εργαστήριο. Επίσης προβλήθηκε και το πρώτο videoτης αποκλειστικής συνέντευξης με τον Irvin Yalom ο οποίος μίλησε για τη μετάβαση «Από το Εγώ στο Εμείς» που υπήρξε όλον αυτόν τον καιρό ο κεντρικός τίτλος όλων των επετειακών εκδηλώσεων του Εργαστηρίου, καθώς και συνολικά ο στόχος της μακρόχρονης πορείας του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων.
 

Μέρος Β΄: Η Ελληνική Οικογένεια 30 χρόνια μετά


 

Στη συνέχεια, ο Βασίλειος Φθενάκης, Έλληνας της Διασποράς και διακεκριμένος Ανθρωπολόγος-Ψυχολόγος, κάτοχος πέντε διδακτορικών πτυχίων και υψηλόβαθμων θέσεων για θέματα εκπαίδευσης σε πολλές χώρες του κόσμου (Γερμανία, Ρωσία, Κίνα) ανέβηκε στο βήμα για να παρουσιάσει το έργο του και τις επιστημονικές του θέσεις στο κοινό της Διημερίδας. Η ομιλία του με θέμα «Γονεϊκότητα και συζυγικές σχέσεις στις αρχές του 21ου αιώνα: Προοπτικές, κίνδυνοι και προληπτικές παρεμβάσεις» διήρκησε περίπου 45 λεπτά και μπορείτε να τη βρείτε εδώ

Αμέσως μετά την ομιλία του κ. Φθενάκη, η Επιστημονική Επιτροπή του Εργαστηρίου (Λητώ Κατάκη, Μαρία Πυρουνάκη, Έλενα Στολάκη και με τονΧρήστο Ζιούβα σε ρόλο συντονιστή) έθεσε κάποιους βασικούς άξονες συζήτησης και ανατροφοδότησης για τα επιμέρους βιωματικά εργαστήρια (workshops) που ακολούθησαν.
 

Παράλληλα Εργαστήρια

Η συμμετοχή στα βιωματικά εργαστήρια της πρώτης ημέρας υπήρξε μεγάλη και η πλούσια θεματολογία μετέτρεψε την επιλογή του ενός εργαστηρίου σε δύσκολη υπόθεση για τους συμμετέχοντες.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν τα παρακάτω παράλληλα βιωματικά και διαδραστικά εργαστήρια:

1. Τίτλος: «Η ελληνική οικογένεια από την παραδοσιακή κοινότητα στον κόσμο του κυβερνοχώρου: τι θα αφήσουμε, τι θα κρατήσουμε, τι θα μεταμορφώσουμε;»Εισηγήτριες: Χάρις Κατάκη, Ψυχολόγος, Πρόεδρος του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων,  Ειρήνη Ρέππα, Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Σύμβουλος Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας.

2. Τίτλος: «Πολυπολιτισμικότητα και διεθνικότητα στη σύγχρονη ελληνική οικογένεια: στάσεις, διλήμματα, προσαρμογές και παθογένεια.» Εισηγητές: Λίλυ Στυλιανούδη, Νομικός – Ανθρωπολόγος,  Διευθύντρια Ερευνών στο «Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας, ΚΕΕΚ», Ακαδημία Αθηνών, Νίκος Καμπέρης, Κοινωνιολόγος, κύριος ερευνητής στο ΚΕΕΚ. Βιωματική συμμετοχή παρευρισκομένων: Λίλυ Στυλιανούδη, Αννίτα Σταφυλοπάτη, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

3. Τίτλος : «Τι προτιμάτε: πατέρας ή μπαμπάς;» Εισηγητής: Χρήστος Ζιούβας,  MSc, CADC, ECP, Συστημικός ψυχοθεραπευτής, Σύμβουλος Εξαρτήσεων, Εκπαιδευτής και Επόπτης.
 


4. Τίτλος: «Εισχωρώντας στα άδυτα της σχέσης μητέρας – γιου: ρόλοι, προσδοκίες και καινούργιες οπτικές.» Εισηγήτρια : Ελισάβετ Μπαρμπαλιού, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακή Θεραπεύτρια.

5. Τίτλος: «Το ζευγάρι 30 χρόνια μετά: Τάσεις και εξελίξεις στη σχέση του άνδρα και της γυναίκας» Εισηγητές: Βίβιαν Γρίβα, Ψυχολόγος ΜΑ, Αλεξάνδρα Καλιακούδα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Έφη Παπαδοπούλου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Πρόδρομος Ταράσης, Ψυχολόγος, Επικοινωνιολόγος, Αθηνά Τζουμανίκα, Ψυχολόγος, Οικογενειακή Σύμβουλος.

6. Τίτλος: «Μεταβάσεις στην Οικογενειακή Βιογραφία – Στρατηγικές Αντιμετώπισης». Εισηγητής: Βασίλειος Φθενάκης, Ανθρωπολόγος, Ψυχολόγος, Ειδικός σύμβουλος για θέματα Παιδείας και Οικογένειας.

7. Τίτλος: «Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Αναζητώντας τα όρια, το μαζί και την αυτονομία μέσα από νέα κανάλια επικοινωνίας». Εισηγήτριες: Εύη Αδαμαντίδου, MSc, Ψυχολόγος, Οικογενειακή Θεραπεύτρια, λέκτορας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, Περσεφόνη Σπανού, MSc, Ψυχολόγος, Οικογενειακή Θεραπεύτρια, λέκτορας και υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου Φοιτητών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου. Συμμετοχή αποφοίτων μεταπτυχιακού προγράμματος Ψυχολογίας.

8. Τίτλος: «Η Οικογένεια στην εποχή των Tablets» Εισηγήτριες: Αθηνά Πατσουλέ, Ψυχολόγος, ΨυχοθεραπεύτριαΕύη Ψάλτη, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

9. Τίτλος: «Κοινωνικά Δίκτυα: ποιο το νήμα και το νόημα της συμμετοχής μου;»Εισηγήτρια: Μαρία Πυρουνάκη ΛιωνήPhD, Κοινωνική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος, Εκπαιδεύτρια και Επόπτρια.

10. Τίτλος: «Αφήγηση Ζωής»Εισηγήτρια: Κρυσταλλία Πατούλη, Δημοσιογράφος, Σύμβουλος Ανθρωπίνων Σχέσεων.

11. Τίτλος: «Ψυχικό τραύμα και σωματικό σύμπτωμα» Εισηγήτρια: Έλενα Στολάκη, ECP, Κοινωνική λειτουργός, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια -  Επόπτρια ΕΨΥ, Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων.

12. Τίτλος: «Είσαι εκεί; Εστιάζοντας στην καρδιά του θέματος στη θεραπεία ζεύγους». Εισηγήτρια: Πολυχρόνη Κυριακή, M.A., C.G.P., E.C.P., Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια,EFT Therapist / Supervisor & Trainer, τ.Πρόεδρος European Family Therapy Association (EFTA), Συνεργάτης του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ).

 

Μέρος Γ': Ανατροφοδότηση και Σύνθεση Εργαστηρίων
 


Στο κλείσιμο, οι εισηγητές των Εργαστηρίων ανέβηκαν στη σκηνή του θεάτρου του Pierceκαι παρουσίασαν στο κοινό τα συμπεράσματα – συνθέσεις που προέκυψαν μέσα από τις διεργασίες της κάθε επιμέρους ομάδας. Εισηγητές και κοινό ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη ημέρα, Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, για τη συνέχεια της Διημερίδας.
 

Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου

Η οικογενειακή θεραπεία 30 χρόνια μετά

Η δεύτερη ημέρα, Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου, περιελάμβανε ένα πολύ πρωτότυπο και ενδιαφέρον κομμάτι. Η Λητώ Κατάκη, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, επιμελήθηκε και συντόνισε τις συνεντεύξεις 7 σπουδαίων θεραπευτών και διακεκριμένων επιστημόνων τις οποίες παρουσίασε στο κοινό. Οι συνεντεύξεις αυτές εξασφαλίστηκαν αποκλειστικά για τους σκοπούς της Διημερίδας και παρουσιάστηκαν στο κοινό μέσα από video.Τα αποσπάσματα αφορούσαν έξι διαφορετικούς τομείς, οι οποίοι σχολιάστηκαν από δύο διαφορετικά πάνελ ομιλητών.
 


Το πρώτο πάνελ συζήτησης και ανατροφοδότησης, αποτελούμενο από τους Πέτρο Πολυχρόνη (Παιδοψυχίατρο, Διευθυντή ΑΚΜΑ), Κατερίνα Μάτσα (Ψυχίατρο, τ. Διευθύντρια του 18Άνω), Ντόνα Παπαστυλιανού (καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ) και Ελένη Νίνα (Κλινικός Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Γεν. Γραμματέας ΕΛΕΣΥΘ, Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων) κλήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενα «ιερών τεράτων» του χώρου της θεραπείας, όπως του Salvador Minuchin, του Irvin Yalom, του Mony Elkaim, του Kenneth Gergen, του Brent Atkinson, της Harlene Anderson αλλά και ενός άλλου σημαντικού Έλληνα επιστήμονα, του Νικόλα Χρηστάκη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στους εξής θεματικούς άξονες:

1.Ο σκοπός και η χρησιμότητα της ψυχοθεραπείας

2.Ο μηχανισμός της θεραπείας: Ο ρόλος και ο εαυτός του ψυχοθεραπευτή

3.Η εκπαίδευση, η εποπτεία και η προσωπική θεραπεία των θεραπευτών.
 
Στη συνέχεια, το πάνελ άλλαξε και στη σκηνή ανέβηκε η Χάρις Κατάκη και το εκπαιδευτικό staff του Εργαστηρίου αποτελούμενο από τους Χρήστο Ζιούβα, Λητώ Κατάκη, Μαρία Πυρουνάκη, Έλενα Στολάκη, Έρα Μουλάκη και Γιώργο Μπογδάνη. Οι εκπαιδευτές του Εργαστηρίου σχολίασαν τις απόψεις των παραπάνω διάσημων θεραπευτών σε θέματα όπως:

1.Η συμβολή της οικογενειακής θεραπείας και της συστημικής σκέψης

2.Η εξέλιξη και το μέλλον της οικογενειακής θεραπείας – Ανάγκη σύνθεσης

3.Ο ρόλος και η αξία της ομαδικής θεραπείας

 


 


Παράλληλα Εργαστήρια

Τη Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου, τα επιμέρους εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν ήταν τα παρακάτω:

1. Τίτλος: «Οικογένεια και τραύμα  μέσα από την ψυχολογία και τη λογοτεχνίαΕισηγήτρια: Φωτεινή Τσαλίκογλου, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Συγγραφέας.

2. Τίτλος: «Το Συνθετικό Μοντέλο Συστημικής Θεραπείας (ΣΥΜΟΣΥΘ): Μια συμβολή της ελληνικής συστημικής σκέψης στο χώρο της ψυχοθεραπείαςΕισηγήτριες: Χάρις Κατάκη, Ψυχολόγος, Πρόεδρος του Εργαστηρίου  Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, Ζωή Στραβοπόδη, Ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακή Σύμβουλος.

3. Τίτλος: «Πώς θα ήθελα να είναι ο ψυχοθεραπευτής μου;»
Εισηγητές: Χρήστος Ζιούβας, MSc, CADC, ECP, Συστημικός ψυχοθεραπευτής, Σύμβουλος Εξαρτήσεων, Εκπαιδευτής και Επόπτης, Έρα Μουλάκη, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων, Εκπαιδεύτρια,Μαρία  Πυρουνάκη Λιωνή PhD, Κοινωνική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος, Εκπαιδεύτρια και Επόπτρια.

4.Τίτλος: «Ζευγάρια που χωρίζουν και ζευγάρια που συνεχίζουν. Τι μπορούν να προσφέρουν οι Νευροεπιστήμες στους Θεραπευτές;»
Εισηγητής: Γιώργος Μπογδάνης, ECP, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής, Οικογενειακός Θεραπευτής, Εκπαιδευτής στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων.

5. Τίτλος: «Εφαρμογές της Διαλεκτικής – Συστημικής επιστημολογικής προσέγγισης σε πλαίσια με κυρίαρχες της βιοιατρικές αντιλήψεις για την Υγεία»
Εισηγητής: Διονύσιος Λ. Σακκάς, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, τ. συντ. Διευθ. Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς», Πρόεδρος ΕΛΕΣΥΘ, συνεργάτης του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ).

6. Τίτλος: «Οικογένεια και Eκπαιδευτικό Σύστημα: Προοπτικές για την υπερνίκηση μιας ασυμμετρικής και μη λειτουργικής σχέσης». Εισηγητής: Βασίλειος Φθενάκης, Ανθρωπολόγος, Ψυχολόγος, Ειδικός σύμβουλος για θέματα Παιδείας και Οικογένειας.

7. Τίτλος: «Βαθιά Δημοκρατία: η παλλόμενη καρδιά της προσέγγισης του Processwork»
Εισηγήτρια: Λίλη Βασιλείου,Ph.D., Dipl. PW, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Σύμβουλος Οργανισμών, συν-ιδρύτρια του Processwork Hub (www.processworkHub.gr).

8. Τίτλος: «Διερεύνηση της έννοιας του οικογενειακού μύθου με τη μέθοδο της δραματοθεραπείας» Εισηγήτρια: Εβίτα Ζαφειροπούλου, Δραματοθεραπεύτρια (ΕΔΠΕ), Οικογενειακή Θεραπεύτρια (EFTA),  Παπαθέου Ρούλα,  CPsychal of BPS,  Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια Δραματοθεραπεύτρια.

9. Τίτλος: «Θεραπεία με την οικογένεια του εξαρτημένου: Σκέψεις γύρω από την έκπτωση της πατρικής λειτουργίας» Εισηγήτριες: Κατερίνα Μάτσα, Dr. Ψυχίατρος, τ. Δ/ντρια του 18 ΆνωΜαρία Σχίζα, Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημ. Υπεύθυνη Τμ. Οικογένειας, 18 Άνω, ΨΝΑ.

10. Τίτλος: «Η Αγάπη που Αρρωσταίνει και η Αγάπη που Γιατρεύει. Οικογενειακή Θεραπεία και Αρχαιοελληνικά Αρχέτυπα» Εισηγητής: Δημήτρης Σταυρόπουλος,  Συστημικός-Οικογενειακός Θεραπευτής (EFTA, ΕΛΕΣΥΘ, ISCA, DGfS),  Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Συστημικής Αναπαράστασης Bert Hellinger®

11. Τίτλος: «Ψυχοθεραπεία και Πνευματικότητα» Εισηγητές: π.Μελέτιος Ζαχαρόπουλος, Οικογενειακός Θεραπευτής, Θεολόγος, π.Χρύσανθος Παπαποστόλου, Θεολόγος, εκπαιδευόμενος ΔΕΠΣΣΥ.

12. Τίτλος: «Η Θεραπεία της Ψυχής: Ταξίδι προς τη Συμφιλίωση και την Ειρηνικότητα. Μια προσωπική σύνθεσηΕισηγήτρια: Μανουέλα Πλατάκη, M.A. Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων, Πάτρα.

 

Κλείσιμο Διημερίδας

Το καλύτερο όμως το φυλάγαμε για το τέλος. Στο κλείσιμο της Διημερίδας, αφήσαμε τους μακροσκελής λόγους και τους χαιρετισμούς. Οι θεραπευτές στις συνεντεύξεις που μας έδωσαν μας έλεγαν ότι η θεραπευτική διαδικασία πρόκειται για έναν χορό μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου. Και αυτό δείξαμε. Στην αρχή με έναν παραδοσιακό Καρσιλαμά, στη συνέχεια με Salsa και τέλος με Tango, αποτυπώθηκε με το καλύτερο και τον πειστικότερο τρόπο η εξέλιξη που διέπει το ζευγάρι και τις ανθρώπινες σχέσεις.

 


Το κοινό χειροκρότησε, ενώ ανανεώθηκε από τη Διευθύντρια του Εργαστηρίου, Λητώ Κατάκη, το ραντεβού σε 10 χρόνια...τότε που το Εργαστήριο θα γιορτάζει τα 40 του χρόνια παρουσίας στο χώρος της ψυχοθεραπείας, της εκπαίδευσης, των εκδόσεων και της προσφοράς στις ανθρώπινες σχέσεις.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους βρέθηκαν μαζί μας και σε όσους υπήρξαν μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια. 

 

Ευχαριστίες

Για τη Διημερίδα συνεργάστηκαν:

Επιστημονική Επιμέλεια: Η Εκπαιδευτική Επιτροπή του Εργαστηρίου: Χρήστος Ζιούβας, Λητώ Κατάκη, Χάρις Κατάκη Μαρία Πυρουνάκη, Έλενα Στολάκη και οι εκπαιδευτές του Εργαστηρίου, Γιώργος Μπογδάνης και Έρα Μουλάκη.

Οργάνωση - Προώθηση: Ελισάβετ Λαγού, Διονύσης Νταραντάνης

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά τους:

Συντονισμός Εργαστηρίων: Περσεφόνη Σπανού
Συντονισμός Περιπτέρων: Έφη Παπαδοπούλου
Υπεύθυνοι Περιπτέρων: Περσεφόνη Σπανού (Εκδόσεις), Μαρία Πυρουνάκη (Εκπαίδευση), Ειρήνη Ρέππα ( Κοινωνικές Δράσεις), Χάρις Κατάκη (Δίκτυο – Διαδίκτυο), Ιωάννα Καλλίστρατου (Ξεκλειδώνοντας τη Δημιουργικότητα)

 
 Υλοποίηση Περιπτέρων: Κυριακή Ατταλιώτου, Άντα Ζάγκλη, Φανή Μαντοπούλου, Σοφία Μάρρη, Μαρία Πατσάνη, Στέλλα Νάστου, Ιωνάς Νανούρης, Ζωή Στραβοπόδη

Απομαγνηματοφωνήσεις – Μεταφράσεις: Βαρβάρα Ίσαρη, Ήρα Κουρή, Ελισάβετ Λαγού, Αθανασία Μαρίνη, Αιμιλία Μπουζά, Τίνα Ρώτα, Ζωή Στραβοπόδη

Επιμέλεια μουσικοχορευτικού προγράμματος: Νίκος Μανιταράς, Ωδείο «ΑΘΗΝΑ»

Στο  μουσικοχορευτικό πρόγραμμα συμμετείχαν οι εξης:
Ηλίας Αργυρόπουλος, πιάνο
Εύα Γεωργακοπούλου και Σπύρος Γεωργόπουλος, «La secta dance company»
Έλλη Καραδήμου, «Lo de Elli» & Rojer Zalazar, «Tango Star Moda»
Κωνσταντίνος Παρασκούδας, Υπεύθυνος χορευτικής ομάδας Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών
•Παιδική/Νεανική Χορωδία Ωδείου «ΑΘΗΝΑ», διδασκαλία: Δήμητρα Χανού
Δερμιτζάκης Μάνος, Μανωλάκης Ευσταθίου Άρης, Μανωλάκης Ευσταθίου Χρήστος,Ωδείο «ΑΘΗΝΑ»

Ευχαριστούμε θερμά:

•Το PIERCE – Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος για την ευγενική παραχώρηση του χώρου και την υλικοτεχνική υποδομή
•Την SKAG Α.Ε. για την ευγενική χορηγία των φακελών
•Την !DEA advertising για το σχεδιασμό και την εκτύπωση των εικαστικών που χρησιμοποιήθηκαν στην εκδήλωση
•Την Άντα Ζάγκλη, την Ιωάννα Καλλιστράτου, την Ευτυχία Κολοκοντέ, τον Γιάννη Κόρμαλη,τη Θωμαή Κυριακού και τον Άγγελο Ιωακειμίδη για την οργανωτική υποστήριξη που παρείχαν πριν και κατά τη διάρκεια της Διημερίδας.